2012. január 12., csütörtök

Egy jó anya...

...pedig a mesékben alig vannak jó anyák. Még titok, de holnap kiderül...

Forrás

Várom a mesevándor asszonyokat. Ha készült baba, akkor hozzátok el, kérlek!

9 megjegyzés:

  1. Ó Gabi olyan örömmel mennék hozzád!! Errefelé nem tervezel valami hasonlót??

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De, persze, tervezek én sok mindent.
      Majd meglátjuk mikor ér oda hozzátok... na, jó, persze, optimista vagyok, de azért ez még nem holnap lesz. De olvasd a meséket, mesélj, és akkor valami elindul :-).

      Törlés
  2. De jó, hogy megtaláltalak :)
    (a profilod nem elérhető)

    vannak mesék jó anyákról is?
    szívesen olvasnám! hol találok ilyet?
    és miért pont ezt a madarat választottad?
    köszönettel:
    rita

    VálaszTörlés
  3. A mese címe, amit elmeséltem: A zöld madár, akár ez a madár is lehetett volna... :-)

    Idézem Boldizsár Ildikót, akinek a Mesék Anyákról című könyve a bédekkerünk, a könyv fülszövegét:

    "Vajon miért nincsenek jó anyák a mesékben, és az apák miért olyan jók szinte minden mesében? - teszi fel a kérdést a kötet Előszavában a neves mesekutató és meseterapeuta, aki nagy sikerű Mesék nőkről férfiaknak és Mesék férfiakról -nőknek című kötetei után ezúttal apáknak és fiúknak, anyáknak és lányoknak válogatott történeteket a világ mesekincséből. Tette ezt azzal a céllal, hogy a meséken keresztül is bemutassa, milyen nehéz anyának és apának (no és persze leánynak és fiúnak) lenni, mennyi nehézséggel és próbatétellel kell megküzdeni egy jól működő szülő-gyermek kapcsolat érdekében is. A mesekutató állítása szerint a mesék egészen másképp beszélnek az apáról, mint az anyáról: például a népmesékben alig találni jó anyákat, a jó apák viszont egyáltalán nem ritkák. Az anyához fűződő kapcsolat mindenki életében a legfontosabb, és a fogantatás pillanatától meghatározó. Azonban több ezer mese szól arról az ambivalenciáról is, amellyel az anyák kötődnek gyermekeik- hez, és több ezer mese mutatja meg ennek másik oldalát is: a gyerekek ambivalens viszonyát édesanyjukhoz. A jó anya önzetlenül kíséri és segíti gyermekei kibontakozását, és méltó módon - hamuban sült pogácsával - engedi el őket a szülői házból, ha eljön az ideje. Persze a legjobb anyának még a mesékben sem csak szerető, kedves és odaadó arca van - éppoly erőteljes a haragos, szenvedélyes, sötét indulatokkal terhelt másik arc is. Az utóbbi anyatípusból mintha kicsivel több került volna a mesékbe, s ennek oka elsősorban az, hogy a mesék mindig problémákkal foglalkoznak. A valóságban általában nem a „jó" anya jelent problémát, hanem a jó anya hiánya. A mesék pedig nem azt vetítik elénk, ami rendben működik, hanem azt, amit rendbe kell - mert rendbe lehet - hozni. Ebben kíván segíteni ez a kötet anyáknak, apáknak, lányoknak és fiúknak."

    Erről mit gondolsz? Te milyen meséket hoznál nekünk? Ha beszélgetni is szeretnél ezekről, gyere el a Grübedlibe...

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm válaszod Gabi!
      Ismerem a könyvet, bár még nem olvastam. Sort kerítek rá föltétlen.
      Kicsit igazságtalannak tartom a meséktől (ha valóban így van a földkerekségen :) hogy az anyákról kevesebb jó mese születik, mint az apákról. Pedig a mindennapokban (nem hiszem, hogy korok kérdése a dolog) is számtalan mese-témába illő példát látok apákról :(
      Talán a női jelleggel van a hiba? Az, hogy sokszor a mostohák, rossz anyák kitartóak, rafináltak, sunyik és nem evilági eszközöket is szívesen bevetnek akár a valóságban is?
      Vagy a férfi jelleg mássága miatt az apák szerepe különbözik a mesékben, mint a valóságban?
      Én a jin-jang egységét szeretném látni a mesékben,
      a szépet, a jót, az igazat.
      Ahogy a valóságban is meg kell találnunk.

      Zöld madár kép: hogyhogy nem a zöldküllőt vagy a zöldikét választottad?

      Igen, nekem is vannak kedvenc mesetípusaim. Vidéken lakom, de idővel kivitelezhetőnek tartom eljutni ilyesmire, vagy akár a Grübedlibe is :)

      Mi a véleményed? Ha gondolod, válthatunk e-mailre is.

      Törlés
    2. Szia Barita! A madarat véletlenszerűen választottam, egyszerűem megtatszett a kép, amikor zöld madara kerestem :-). örömmel olvasom, hogy magyar néven is vannak zöld maradak. Majd megnézem őket!

      Fb-n megtalálsz, ott is tudsz írni, ill. ott elküldheted az email címedet. Örömmel váltok veled leveleket.

      A mesékben minden élethelyzetre találhatunk megoldásokat, csak meg kell nyitni a titkokat, hogy az adott kép, szimbólum hogyan bomlik ki a számunkra. Számomra egy bizalmi lépés, döntés volt, hogy elfogadtam a mesékben rejlő bölcsesség, tudás, üzenet igazságát, hitelességét. Ha megszólit egy mese, elhiszem, hogy benne van a megoldás...

      Törlés
  5. Igen - bizalom, bölcsesség, igazság, hitelesség a mesékben :)
    örülök, hogy Rád találtam

    (az fb-n név szerint nem ment)

    VálaszTörlés
  6. Szia Barita!

    Ide írhatsz:

    schgabriellakukacgmail.com

    FB-n Schneider Gabi, cilinderben... :-)

    VálaszTörlés